Kan jij ook een museum oprichten?

Een museum is ook een onderneming

Eén van mijn eerste ondernemingen was een museum. Op vakanties in Denemarken en Frankrijk had ik bijzondere stenen met fossielen verzameld. Thuis had ik deze op mijn kamer in een kast gelegd, maar eigenlijk was het zonde om niets te doen met zo’n mooie verzameling. Dus besloot ik mijn eigen museum te beginnen!

Laat je verzameling zien

Een museum is een plek waar een bijzondere verzameling van dingen te zien is. Dit kunnen bijvoorbeeld schilderijen zijn, maar ook treinen of fossielen. Als je zelf een museum wilt beginnen moet je meer doen dan alleen je verzameling tentoonstellen.

Waar moet je aan denken?

  • Bordjes met informatie maken, zo kunnen je bezoekers informatie lezen over je tentoonstelling.
  • Rondleidingen voorbereiden, in een rondleiding kan je bezoekers zelf vertellen over je verzameling.
  • Toegangskaartjes maken, als je bezoekers geld hebben gegeven om binnen te komen krijgen ze een kaartje als bewijs van betaling.
  • Reclame maken voor je museum, je kan bijvoorbeeld folders maken en deze aan vrienden en familie geven.
  • Bijhouden hoeveel bezoekers er zijn geweest en vragen wat ze er van vonden, zo kan je je museum steeds beter maken.

Durf groot te dromen

De mogelijkheden van je museum zijn eindeloos, wie weet wordt jouw museum later net zo groot als het Rijksmuseum! Dan moet je wel veel reclame maken en een goede tentoonstelling hebben.

Mijn museum trok 62 bezoekers in twee weken. Kinderen mochten naar binnen voor 10 cent en volwassenen voor 50 cent. Zo heb ik geld verdient met iets dat ik toch al had.

Omdat de combinatie van een museum en mijn slaapkamer niet zo handig was ben ik een andere plek gaan zoeken voor mijn verzameling. Dit is gelukt! 1 fossiel was zo bijzonder dat het een plekje kreeg in een echt museum: Museum Hofland in Laren. De rest van mijn verzameling heeft 2 maanden lang in een vitrinekast in de openbare bibliotheek in Hilversum gestaan. Zo konden heel veel mensen mijn verzameling zien, dat was natuurlijk het belangrijkste doel!

Tom

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *