Het verhaal van twee jonge ondernemers

De komende tijd zie je op Tom en Thomas steeds vaker blogposts van vrienden van Tom en Thomas. Eerder deze maand vertelde Patty al dat ‘Je startkapitaal onder je bed ligt’ en nu vertelt Patrick hoe hij samen met Pelle SBM Multimedia is gestart. Wil jij ook een stukje schrijven voor op Tom en Thomas? Stuur ons dan een mail!

In deze blogpost zal ik vertellen hoe ik (Patrick) samen  met Pelle SBM Multimedia ben gestart. Pelle is altijd al bezig geweest met ontwerpen en webdesign. Vijf maanden geleden hebben we tijdens een lunch besloten om dit professioneel te gaan aanpakken en dus daadwerkelijk een bedrijf te starten. Goed, het idee hadden we en de passie was duidelijk aanwezig dus: aan de slag!

Goede naam

De naam werd al snel duidelijk: Sytsema Brakkee Multimedia: SBM Multimedia. Namen deden het altijd wel goed, dachten we… De taken werden ook verdeeld. Ik zou de administratie en de boekhouding gaan doen en Pelle zou zich bezig gaan houden met wat hij het beste kan; webdesign. Hij had dus ook al snel een huisstijl en logo in elkaar gezet. We werden steeds professioneler!

Maar om echt een onderneming te starten moesten we ons laten inschrijven bij de KVK en belasting gaan betalen. Erg stoer, toch?! En zeker op zo’n jonge leeftijd (16 en 17). Mensen uit onze omgeving (o.a. school) verklaarden ons voor gek en gaven ons misschien een maand(je).

 Nu nog klanten

Oké, dus het bedrijf was officieel een bedrijf. Alle papieren getekend en wel. Nu nog klanten! En die kwam(en) al snel! De eerste klant was een antiekhandel uit de omgeving, die hadden nog geen website dus zijn wij als SBM zijnde, langs gegaan en ons verkooppraatje gehouden, dat ging vlot! Nog geen 5 weken na start van het bedrijf ging onze eerste factuur de deur al uit!

Vanaf dat moment werd het steeds serieuzer; we kregen meer klanten en niet alleen “uit het dorp”, maar bijvoorbeeld ook in Den Bosch, Den Haag en Amsterdam! Big business betekent wel veel gereis. En voor ons als jonge ondernemers  betekent dat dus het OV, en het OV betekent stress! We hadden het idee ons aanbod voor producten/diensten te vergroten, daarom zijn we nu ook actief bezig met, zoals wij dat zo mooi noemen, “Grafische Marketing”. We doen nu dus meer dan alleen websites maken.

 Ondernemen is fantastisch

Wat we vaak tegen mensen zeggen is: “Goede ondernemingen beginnen met een idee of droom, maar de meeste mensen zijn hun ideeën de volgende dag alweer vergeten of zetten niet door. De échte ondernemers zorgen ervoor dat hun droom uitkomt. Tot deze groep kunnen wij ons nu rekenen.” Hierop zijn we waanzinnig trots!

We zijn nu dus al ruim 5 maanden bezig, en het is werkelijk fantastisch. Elke startersfase was weer genieten, en we hebben zeker de nodige beginnersfouten gemaakt! In drie woorden: AAN TE RADEN!

Pelle Brakkee – Directeur SBM Multimedia
Patrick Sytsema – Directeur SBM Multimedia

Heb jij vragen voor Pelle of Patrick? Of wil je zelf ook wel een webdesign bedrijf beginnen? Laat dan hieronder je reactie achter!

4 antwoorden
 1. Ahmed El Azheria
  Ahmed El Azheria zegt:

  Geachte heer Sytsema,

  Ik vroeg mij af of u nog vacatures in uw grote en beroemde bedrijf heeft. Dan vind u in mij de juiste man daarvoor. Ik kan u meer informatie verschaffen bij een evt. reactie.

  Met vriendelijke groeten,

  Ahmed El Azheria

  Beantwoorden
 2. Patrick Sytsema
  Patrick Sytsema zegt:

  Geachte heer El Azheira,

  Ik moet u teleurstellen; wij hebben op dit moment geen vacatures…
  Stuur mij uw contactgegevens en mochten wij een vacature hebben, bent u de eerste die een mail ontvangt.

  Met vriendelijk groet,
  SBM Multimedia

  Patrick Sytsema
  Directeur

  Beantwoorden
 3. Jansen
  Jansen zegt:

  Beste Pelle/Patrick

  Jullie waren nog erg jong.. dus ik neem aan dat jullie geen opleiding tot webdesigner hebben gevolgd toen?

  Hoe kwamen jullie aan de kennis om een professionele website te bouwen etc.?

  En bieden jullie ook de hosting aan?

  Ik ben zelf ook jong en van plan om als webdesigner(freelance) aan de slag te gaan naast mijn vaste baan, en ben van plan een thuisstudie te doen. Maar er is veel keuze en ik wil de goede kiezen. Ik wil namelijk zowel webdesign, huisstijl ontwerp als hosting aan gaan bieden en de optie geven om voor een onderhoudscontract of voor CMS te kiezen.

  Hebben jullie tips voor mij?

  Beantwoorden
 4. deborah , life college schiedam
  deborah , life college schiedam zegt:

  beste pelle/patrick

  Is het mogelijk om een gastles van jullie te krijgen?

  wij , onze klas van het life college in schiedam doen een opleiding om een eigen onderneming te starten.

  wij zouden het heel erg leuk/leerzaam vinden als jullie mischien iets konden vertellen over hoe jullie begonnen zijn en wat jullie daar allemaal voor hebben moeten doen etc.

  ik hoop van jullie te horen,

  met vriendelijke groet
  Deborah van het Life college in schiedam

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *