Wat is een microfinanciering en hoe kom je eraan?

Heb jij wel eens van microkrediet gehoord? Misschien heb je het wel een keer gezien op televisie, arme vrouwen in ontwikkelingslanden die een kleine lening (vaak niet groter dan €50) krijgen om een eigen bedrijfje te starten. Van €50 kunnen ze bijvoorbeeld een naaimachine kopen, zodat ze kleren kunnen maken en die kunnen verkopen op de markt. Of een vrouw koopt er een koe van en verkoopt de melk aan de buren. Allemaal simpele manieren om geld te verdienen.

Nu bestaat microkrediet niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in Europa, zelfs in Nederland. In ons land noemen we het microfinanciering. Dit komt omdat in Nederland niet alleen de lening belangrijk is, maar ook de coaching die de ondernemer kan krijgen voor, tijdens en na de start van zijn eigen bedrijf. Dus microfinanciering bestaat uit coaching en microkrediet.

Het is moeilijk in Nederland om kleine leningen te krijgen bij de bank: dit is voor hen niet interessant, ze verdienen er weinig aan, het kost veel tijd en bovendien zijn de ondernemers vaak niet goed in het uitleggen van hun plan op papier, wat bij een bank heel belangrijk is.

Zonde! Vond Economische zaken 2 jaar geleden, want zo kunnen heel veel mensen niet hun droom waarmaken en geld verdienen met iets waar zij heel goed in zijn (het maken van kleding, bakken van brood, verkopen van producten, ontwerpen van websites: noem het maar op).

Dus werden er in Nederland Microfinanciering-Ondernemerspunten opgericht waar ondernemers alle coaching van A tot Z kunnen ontvangen voor, tijdens en na de start. Zij kunnen dus helpen bij het schrijven van een ondernemersplan, de administratie marketing, alles!

Daarbij is er een organisatie in Nederland gekomen, Qredits, die kleine leningen verstrekt (tot €35.000) in Nederland. Dit is mogelijk voor iedereen die een goed & haalbaar ondernemingsplan heeft en ouder is dan 18jaar (Sorry, nog even wachten dus! – T&T). Al deze informatie en leuke inspirerende verhalen van ondernemers vind je op de website www.eigenbaas.nl: de website voor microfinanciering in Nederland!

Wil je een microfinanciering, maar ben je nog geen 18? Maak dan eerst je plan en ga eens langs bij familie en ervaren ondernemers in de buurt. Zo heb je jouw financiering zo rond!

Hoe heb jij je startkapitaal bij elkaar gekregen?

6 antwoorden
 1. Marieke Vessen
  Marieke Vessen zegt:

  Hoi Alexa,

  Ik zit eraan te denken om een bedrijfje op te zetten dat bijlessen rekenen geeft aan brugklassers. Kunnen jullie me daar ook bij helpen?

  Groetjes,
  Marieke

  Beantwoorden
 2. Alexa Dutilh
  Alexa Dutilh zegt:

  Ha Marieke,

  Wat een leuk plan: bijles aan brugklassers, is vast veel vraag naar! Microfinanciering kan je zeker helpen daarbij, maar belangrijk is om na te gaan wat je nodig hebt: begeleiding en advies van een ervaren ondernemer en/of financiering?

  Voor begeleiding&advies kan je gaan een Microfinanciering(MF)-ondernemerspunt (sorry, wat een woord, heb ik zelf ook niet verzonnen:). Je kan op http://www.eigenbaas.nl je postcode invoeren en dan zie je welk punt bij jou in de buurt ligt. Je kan altijd even langsgaan, dan kost niks!!

  (ps: je bent wel ouder dan 18 toch:)
  Succes!!

  Beantwoorden
 3. Alexa Dutilh
  Alexa Dutilh zegt:

  Hoi Patrick! Leuk dat je enthousiast bent geworden door het verhaal! Ben nu natuurlijk wel erg nieuwsgierig wat je wil gaan doen 🙂

  Er zijn veel voorbeelden van ondernemingplannen te vinden op internet, bijvoorbeeld die van de Rabobank of Qredits. Maar dit ziet er, vind ik tenminste, behoorlijk ingewikkeld uit! Je kan misschien beter beginnen om je idee is op papier te zetten en vervolgens te gaan bedenken wat je hiervoor allemaal nodig hebt. Ook jij (als je ouder bent dan 18:) kan terecht bij een Microfinanciering-ondernemerspunt. Zij kunnen je goed helpen hierbij!

  Succes ermee, voor vragen weet je me te vinden

  Beantwoorden
 4. Tom & Thomas
  Tom & Thomas zegt:

  Hoi Young Trump (leuke naam!),

  Wij horen er alleen maar goede verhalen over, maar ik zou het vooral zelf proberen. Wat heb je te verliezen? Een aanvraag doen kan altijd en kost niets.

  Groetjes,
  Tom & Thomas

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *