Wat zijn aandelen?

Je hoort het heel vaak op het nieuws of misschien wel van je ouders: “De aandelen worden steeds minder waard!” Dit klinkt heel ernstig, maar wat betekent dat nou eigenlijk?

Reclamefilmpje van een bedrijf dat mensen adviseert over beleggen

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een stukje van een bedrijf. Als je 100% van de aandelen hebt dan heb je het hele bedrijf. Bedrijven geven vaak aandelen uit om op die manier nieuw geld binnen te halen. Het geld dat ze verdienen met deze aandelen gebruiken ze om bijvoorbeeld nieuwe winkels te openen of een nieuwe fabriek te bouwen.

Aandeelhouders

De mensen die de aandelen kopen noem je aandeelhouders. Mensen die handelen in aandelen worden beleggers genoemd. Als het goed gaat met een bedrijf dan willen veel mensen aandelen van een bedrijf kopen en wordt het aandeel meer waard. Het kan dus zijn dat je een aandeel koopt van een bedrijf voor 5 euro en dat het over een maand 6 euro waard is. Je kan het aandeel dan verkopen voor 6 euro en maakt op die manier een euro winst! Helaas kan het ook andersom. Als het slecht gaat met een bedrijf of mensen denken dat het slecht zal gaan met een bedrijf dan wordt het aandeel minder waard. Dit betekent dat je ook verlies kan maken op de beurs. Het is dan ook heel moeilijk om te voorspellen of een aandeel omhoog of omlaag gaat.

Crisis

Door de kredietcrisis gaan veel aandelen snel omlaag. Als je dus aandelen hebt gekocht voor de crisis dan zijn die nu een stuk minder waard. Je hebt dus geld verloren, maar als het weer beter gaat met de economie dan kunnen de aandelen zo weer meer waard worden.

7 antwoorden
 1. koen
  koen zegt:

  hoe oud moet je minstens zijn om aandelen te kopen.
  als je nou elke keer een tientje investeerd en het word meer waard is dat toch een leuk zakcentje 😛

  Beantwoorden
  • Tom & Thomas
   Tom & Thomas zegt:

   Hoi Koen,

   Waarschijnlijk gaat het lastig worden om helemaal zelfstandig te handelen als je nog onder de 18 bent. Wel kun je vaak bij je bank of een beleggersbank zoals Binck beleggen als je ouders hiervoor tekenen.

   Zorg wel dat je alleen belegt met geld dat je kunt missen. Je kan namelijk net zo snel geld verliezen als verdienen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de transactiekosten die je betaalt bij het kopen of verkopen van aandelen.

   Je zou ook eens mee kunnen doen aan een beleggerswedstrijd of simulatie op internet.

   Laat je het ons weten als je jouw eerste aandelen hebt gekocht? Succes!

   Beantwoorden
 2. ben
  ben zegt:

  beste tom en thomas…

  wat betekend transactiekosten..
  ik wil graag in deze crisis een paar aandelen kopen..
  en dan laat ik mij ouders tekenen.

  vriendelijke groeten ben bouwmeester

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] hebt al eerder op dit weblog kunnen lezen wat aandelen zijn, maar wist je ook dat de eerste echte aandelen werden verhandeld in Amsterdam in 1606? Het […]

 2. […] VOC was ook de eerste onderneming die aandelen uitgaf. Daardoor kregen ze veel geld binnen en konden ze snel […]

 3. […] gaat niet goed met de economie; de aandelen blijven maar dalen, de euro wordt steeds minder waard en nu gaat Griekenland ook al bijna failliet. […]

 4. […] VOC was ook de eerste onderneming die aandelen uitgaf. Daardoor kregen ze veel geld binnen en konden ze snel […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *