Wat is een zzp’er?

ZZP staat voor: “Zelfstandige Zonder Personeel”. Het betekent dat het een persoon is die een eenmanszaak heeft zonder personeel in dienst. Het is dus gewoon een ondernemer. Er zijn op dit moment tussen de vier- en vijfhonderdduizend ZZP’ers!

Waarom zijn er zoveel ZZP’ers?

Bedrijven zijn steeds voorzichtiger met het aannemen van vast personeel. Het gevolg is dat er steeds meer mensen zijn zonder baan of met tijdelijk werk. Deze mensen kiezen er dan vaak voor om voor zichzelf te beginnen. Daarnaast zijn er steeds meer jongeren die graag eigen baas zijn en overtuigd zijn van hun eigen kwaliteiten en zich graag laten inhuren door bedrijven.

Waarom werken bedrijven graag met ZZP’ers?

Voor de bedrijven kan het inhuren van een ZZP’er erg handig zijn. Ze zijn namelijk zeer flexibel en je hoeft ze geen vast contract te bieden. Je huurt ze in wanneer je ze nodig hebt en ze bieden vaak de juiste expertise. Doordat er steeds meer mensen als ZZP’er werken zijn de kosten voor het inhuren van een ZZP’er ook steeds lager.

Wat moet ik kunnen om ook als ZZP’er aan de slag te gaan?

Een ZZP’er is een ondernemer. Als ondernemer moet je altijd een product of dienst aanbieden die onderscheidend is. Als ZZP’er werkt dit net zo. Kies een specialisatie en stel daarbij jezelf de vraag: Wat kan ik aanbieden? Belangrijk hierbij is dat je de durf hebt om aan andere mensen te vragen wat ze van jouw ideeën vinden. Praat met potentiële opdrachtgevers, verdiep je in je werkveld en vraag andere ondernemers om advies.

Voorbeelden van ZZP’ers

– John is timmerman en biedt zijn diensten aan met zijn eigen bedrijf: TimmerTimmer. Hij wordt vaak ingehuurd door aannemers die het erg druk hebben. Ze hebben niet genoeg timmermannen in dienst om elke klant te helpen en huren daarom vaak John in om te helpen. John heeft geen personeel in dienst en wordt ingehuurd door meerdere aannemers.

– Sarah verhuurt zichzelf als huiswerk begeleider aan scholen en gezinnen die graag extra huiswerk hulp voor hun kind willen. Sarah doet dit met haar eigen eenmanszaak: HuiswerkKracht. Zij is het bedrijf en heeft geen personeel in dienst. Ze heeft meerdere werkgevers, namelijk twee scholen en drie gezinnen.

3 antwoorden
  1. Pety_C
    Pety_C zegt:

    500.000 ZZP’ers! Dat zijn er nogal wat! Je moet dus wel echt wat kunnen wil je als ZZP’er nummer 500.001 aan de slag gaan 😀

    x

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *