Waar komt geld vandaan?

Als je gaat ondernemen dan speelt geld een belangrijke rol, maar waar komt geld nu eigenlijk vandaan?

Het woord geld komt van het woord goud

Het woord geld komt van het woord goud, denk maar aan het Engelse woord ‘gold’. Vroeger maakte men geld uit klompjes zilver of goud, zeldzame edelmetalen. Dingen die zeldzaam zijn – waar dus maar weinig van is – zijn kostbaar, en mensen willen het daarom bezitten.

geld

Dat edelmetaal is ook duurzaam. Duurzaam betekent dat het niet gemakkelijk kapot gaat, en niet roest. Om als geld gebruikt te kunnen worden heeft edelmetaal dus de juiste eigenschappen: Het is kostbaar en duurzaam.

Edelmetalen

Omdat munten gemaakt werden van edelmetaal hadden ze een bepaalde waarde in goud of zilver. We noemen dat intrinsieke waarde: het is een muntje, maar het is ook nog steeds een stukje goud of zilver. Omdat goud en zilver zeldzaam zijn begon men al vroeg muntjes te maken van andere metalen, bijvoorbeeld van brons.

1967

In 1967 werd in Nederland de laatste zilveren munt geslagen. Sinds die tijd wordt ons muntgeld gemaakt van ‘gewone’ metalen, zoals koper, nikkel en messing.

Het metaal zelf heeft geen of weinig waarde meer. De munt heeft nu een nominale waarde. Dat is het bedrag dat erop staat, bijv. € 1.

Wil jij nog meer te weten komen over geld? Bekijk dan ook eens deze documentaire.
Geschiedenis van geld

Bron: http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Geld

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *