De eerste aandelen kwamen uit Nederland!

De eerste aandelen werden verhandeld in Amsterdam in 1606

Je hebt al eerder op dit weblog kunnen lezen wat aandelen zijn, maar wist je ook dat de eerste echte aandelen werden verhandeld in Amsterdam in 1606? Het waren aandelen van de Verenigd Oost-Indische Compagnie.

VOC

Dit was een Nederlands handelsbedrijf dat geld verdiende door met schepen specerijen en kruiden in te kopen over de hele wereld en deze in Nederland en de rest van West-Europa weer te verkopen. Hieronder zie je een plaatje van zo’n VOC aandeel.

Aandeel van de VOC

Aandeel van de VOC

Het Scheepvaartmuseum

Naast het scheepvaartmuseum in Amsterdam is er een echte replica te vinden van het VOC schip de Batavia. Met dit soort schepen voer de VOC de hele wereld af om allemaal kostbare spullen te kopen en/of te ruilen om het dan met winst weer te verkopen in Nederland.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *